top of page

Hogyan készülj egy portréfotózásra?

Talán csupa egyértelmű dolgot fogok felsorolni, mégis jó egy helyre összegyűjteni, így biztosan nem marad ki semmi lényeges. Ezért is gondoltam, hogy ezzel a bejegyzéssel indítom a blogomat.



A legfontosabb, hogy nyugodtan érkezz! Ezt leginkább az segíti, ha nincs közvetlenül a fotózás után más programod, nem kell azon izgulnod, hogy mennyi ideig tart. Olyan napot, időpontot válassz, amikor várhatóan nem fog maga alá temetni a munka, otthoni teendők...

Lehetőleg kipihenten érkezz! A fáradtság minden apró jele látszik a fotón is. Természetesen retusálva lesznek a képeid, és fotózás közben is mindent megteszek, hogy a legjobb formádat hozd, de mindent nem lehet eltüntetni.


A smink és a haj minél frissebb, annál jobb. Ha a smink erősségében bizonytalan vagy, akkor általában a kevesebb több. Nekem sokkal egyszerűbb utólag ráerősíteni, mint leszedni belőle, ha nem sikerült valami tökéletesen.


Az öltözködésnél érdemes arra figyelni, hogy portrénál az arcod a legfontosabb, a ruha arra hivatott, hogy kiemelje. Ha egész alakos képet szeretnél, akkor sem érdemes a ruhára irányítani a figyelmet, hiszen ettől egy személytelenebb divatfotóvá változik. Határozottan érdemes kerülni a nagy mintás ruhákat, mert azok nagyon elvonják a figyelmet. A színeket a sminkkel és így a te bőr-, haj- és szemszíneddel harmonikusan érdemes megválasztanod. A ruha a stílusodat is tükrözni fogja a kész képen, így olyat válassz ami a kedvenceid közé tartozik. Legyen kényelmes, és érezd benne jól magad!



A kép célját mindig vedd figyelembe a ruhaválasztásnál. Ha ez egy CV portré, akkor a munkakörhöz megfelelően öltözz, ettől sokkal könnyebben elképzelnek munkatársként. Ha otthonra, rokonoknak vagy profilképnek szeretnéd a képet, akkor elegáns, ünnepibb ruhát szoktam javasolni.

Érdemes több szettet is hozni, van lehetőséged átöltözni, és akár több ruhában is csinálhatok rólad képeket.


Ha többen érkeztek fotózásra, mindenképp figyelembe kell venni a többiek színválasztását. Általában érdemes összesen 3-4 színben megállapodni, és azoknak a különböző árnyalatait használni. Bár sokszor felmerül, hogy a csoport minden tagja legyen más színben, ez nagyon ritkán működik.


Természetesen ezek mind csak átalános szabályok, ha a kép célját más jobban szolgálja, akkor nem kell ezeket mereven betartani.


Kérni szoktam, hogy az egyeztetésnél írd le, vagy küldj egy mobilos képet a szettedről, hogy már előre tudjak készülni a koncepcióra. Ez különösen fontos, ha csoportos képet készítek rólatok, hiszen így látom, hogy valóban harmonikusak-e egymás mellett a ruháitok.


Ha van esetleg még kérdésetek a fotózással kapcsolatban, keressetek bátran.




bottom of page