top of page

Mi történik egy képpel mire a megrendelőhöz jut?

Biztosan gondolkodtál már rajta, hogy hogyan lesz olyan tökéletes bőre mindenkinek az óriásplakátokon, reklámokban? Valamint azon, hogy miért kell nekem egy hét arra, hogy odaadjam az elkészült képeket?

Miután végeztem a helyszínen vagy a stúdióban a fotózással otthon egy nagy, kalibrált, színhelyes monitoron csinálok egy technikai előválogatást, hogy csak olyan képekből kelljen válogatnod, ami minőségileg elegendően jó. Kidobom az életlen képeket, meg azokat amelyeknél nem villant a vaku vagy más ment javíthatatlanul félre. Körülbelül 400-600 képet tudok egyébként egy óra alatt kiválogatni.

A nagy, kalibrált, színhelyes monitorom. Egyik kedvenc munkaeszközöm.

Mivel minden képemet "nyers" formátumban készítem, így át kell, hogy alakítsam őket a szokásos mindenki által használt jpeg formátumra. Ez az átalakítás viszont sok beállítást igényel, mivel meg kell határoznom, hogy az eredeti jelenetben lévő fényerősségek, színek milyen árnyalattá alakuljanak a kész képen. Mennyire legyenek sötétek az árnyékok és mennyire legyenek részletek a világos részeken, hogyan leszenek szépek a színek?

A két legfontosabb paraméter a kontraszt és a fehéregyensúly. Minél nagyobb a kontraszt annál nagyobb a különbség a képen a legfeketébb és a legfehérebb pont között. Fontos, hogy a kép a végén elég kontrasztos legyen, de a részletek ne vesszenek el a fekete és fehér részeken.

A fehéregyensúly pedig azt korrigálja, hogy milyen színű fényforrás világította meg a témát. Egy zöldes színű neon fénycsőnél, egy sárgás színű naplementében és egy kékes színű felhős időben készült képnél is szép bőrszíneknek kell lenniük az elkészült képen.

Ezeken a korrekciókon kívül a képet meg is szoktam vágni, ha szükséges és sokszor egyedileg a téma és a szándékom szerint kiemelek egyes részleteket is, esetleg elsötétítek zavaró részeket. Valamint, beállítom az élesítést és a zajszűrést is. Végül pedig eltüntetem a fényképezőgép szenzorára került koszok miatt keletkezett foltokat, hogy a kép technikai minősége kifogástalan legyen.

Itt egy nyers kép:

Nyers kép, ebből indulok ki.

A stúdióban ilyesmi képek szoktak születni, ezekből kell megcsinálnom a végleges változatot. Már ennek is jól kell kinéznie, de itt még sok minden korrigálható.

Itt túl sok az üres tér baloldalt a képen és alig látszik valami a ruha és a haj részleteiből.

Itt van a kép utómunka után:

Utómunkázott kép. Ilyen állapotban már kiadok képeket a kezeim közül.

Így már sokkal jobb, pedig mindössze 1-2 perc munkát raktam bele a válogatáson kívül idáig. Egy esküvőnél a képek nagy része ilyen állapotig jut el, ami 400-500 kép esetén 6 és fél - 8 és fél óra munka nekem a válogatáson felül! Egyébként úgy gondolom, hogy én elég gyors vagyok és azon kevesek közé tartozom akik szeretik ezt a részét is a munkának. :)

Ezen a képen a legnagyobb probléma, hogy a modellem bőre nem elég tiszta, sima. Ha egy-két pattanás van, akkor azt még meg szoktam csinálni utómunka címen, de ezen a példán nem ez a helyzet.

Itt kell legalább egy alap bőrretus, azaz egyesével el kell tüntetnem az összes bőrhibát. Itt az eredmény:

Kép utómunkázva, alap bőrretussal.

Ennek a lépésnek az időigénye nagyon függ a modelltől, de ritka, hogy 5 percnél többet töltsek egy képpel. Ez viszont ugye már a 2-3x annyi idő, mint amennyit a sima utómunkával töltöttem, itt már nem érdemes megállni. Ha még 5-7 percet hozzáteszek akkor teljesen ki tudom retusálni a képet.

A retus a bőrhibák eltüntetésén kívül abból áll, hogy kiegyenlítem a bőrön a színkülönbségeket, rendbe rakom a sminket, esetleg fehérítem a szemeket és szelektíven világosítok, sötétítek, élesítek, hogy kiemeljem a modellem előnyös vonásait.

Miután mindezt megcsináltam képenként összesen 10-15 perc alatt ilyesmi végeredmény keletkezik:

Kész kép. Utómunkával, retussal körülbelül 10-15 perc alatt.

Szerintem megéri belefektetni ennyi időt egy alapból jó képbe. Azt gondolom, hogy ez azért alapvetően a valóság maradt, nem kezdtem el a modellemet vékonyabbra torzítani, nem változtattam meg a szemszínét, szemének méretét... csak letisztítottam az aktuális bőrhibáit és kicsit kiemeltem a karakterének az előnyös részeit. (Persze, ha igény van rá, akkor nekiállok a valóságtól elrugaszkodottabb módosításoknak is.)

A csomagjaimban viszont azért szerepel viszonylag kevés retusált kép, mert igaz, hogy egy kép esetén nem tűnik soknak a 10-15 perc, de 4-6 kép esetén ez már egy óra munka nekem a fotózás után!

Remélem tetszett ez a kis betekintés a digitális sötétkamrámba!


Itt van a különbség a csak utómunkázott és a retusált kép között még egyszer. Neked melyik tetszik? Megéri a plusz munkát a retus?


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page